Cattery Basari

 

Volna Urala Comtesse Charmaine

URX halflanghaar 

zwart schildpad met wit

Tessa

 

 De Ural Rex

Het Oeralgebergte in Rusland vormt een scheiding tussen Europa en Azië.

Het gebied is zeer rijk aan flora en fauna en staat bekend om de talrijke bodemschatten. De hoofdstad van de Oeral is Jekaterinburg. De huidige Ural rexen stammuit deze hoofdstad. Moera, de zwart/witte huiskat van de familie Podhurovskih kreeg in 1988 3 kittens, waarvan er 2 een gekrulde vachthadden. Een gekruld katertje met de naam Vasily bleef bij de familie wonen. Vasily wisselde in 3 jaar tijd 2 x van vacht en hierna was zijn vacht prachtig gekruld. De vacht van de Ural rex is weer anders dan de vachten van de andere rexen, ook genetisch. De dubbele vacht is dicht met een fijne structuur, iets langer dan bij de andere rexen en mooi gegolfd. De krullen voelen "elastisch" aan.

In de kittenperiode wisselt de vacht een aantal keren en de vacht is pas klaar op een leeftijd die varieert tussen de 1 1/2 en de 3 jaar oud. Bij de langharige variëteit duurt het zelf nog langer. De ontwikkeling van de vancht is heel bijzonder.

De kittenvacht heeft een grijzige kleur en tijdens de vachtwisseling is een goede verzorging een vereiste.

De rui moet geholpen worden met veel kammen om zodoende het grijze haar te verwijderen. Dit is heel belangrijk omdat het de kwaliteit van de kleur en de krullen beïnvloedt.

Vasily werd de stamvader van alle huidige Ural rexen. Hij dekte een gladharige poes en alle kittens die hieruit geboren werden waren gladharig. Hierdoor nam men aan dat het om een recessief verervend gen ging. In een 2e poging werd Vasily met zijn moeder Moera verpaard. Hieruit wrden in 1994 de gekrulde zwart/witte "Bars" en dezwartgevlekte "Murka"geboren.

 

 

 

 

   

Bol"choy"s Amber Hielke

URX halflanghaar rood/wit

 

Bol"choy"s Amber Sietse

URX halflanghaar rood/wit

De Uralrexen bezitten een uitstekende gezondheid. Ze worden gekruist met huiskatten, oftewel Russische boerenkatten. Het karakter is extreem aanhankelijk, lief en zachtaardig. Ze zijn speels, inteligent, haden erg van knuffelen en zijn bijzonder gesteld op gezelschap.

Het uiterlijk van de Ural rex is bijzonder. De kop is wigvormig met een duidelijke pinch en een krachtige snuit. De oren zijn middelgroort en rechtopstaand. De ogen zijn groot, schuin geplaatst en zijn wijd uitelkaar. Het lichaam is klein tot middelgroot en elegant. De vacht is kort- of langharig en bedakt het hele lichaam met mooie losse krullen. Alle vachtkleuren en patronen, zoals die bij gewone huisketten voorkomen, zijn toegestaan, evenals point. Niet toegestaan zijn : chocolate, chinamon en de verdunningen hiervan, ticking en burmees patroon.

In 2006 is de Ural rex erkend door de W.C.F. en de fokkers in Ruslandzijn aangesloten bij de russche vereniging "Gracia". In Rusland zijn er ongeveer 70 Ural rexen en er zijn verschillende catteries waar dit leuke ras gefokt wordt. 

In Duitsland zijn ook een paar fokkers sinds in 2007 de eerste Ural rexen vanuit Rusland geïmprteerd werden. De fokkers in Duitsland zijn lid van de vereniging G.F.A.. Sind oktober 2016 zijn wij de eneige fokker in Nederland onder de naam Bol'çhoy. Toen is Tessa ,een laghaar Ural rex, bij ons komen wonen. Op 13 augustus 2017 is Flo gekomen een langhaar hybride kater. We hopen in 2018 het eerste nestje nederlandse Ural rexen te fokken uit deze 2 schatten.

 

 

 

 

Vogtlandpfötchen's Florin

URX halflanghaar hybride 

 

 Bedankt Marianne Gerver dat ik de tekst mag gebruiken.

Top